Sukukirjan tekeminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellisuutta ja aikaa. Kun kirja on valmis se on todella palkitsevaa, sillä se säilyttää ja jakaa arvokasta tietoa suvun historiasta tuleville sukupolville.
Kun sukuseura käy suunnittelemaan kirjaa, kannattaa muistaa ainakin nämä:
✔ Suunnittelu, tavoitteiden asettaminen, painosmäärän hahmottelu
Määritä sukukirjan tarkoitus ja laajuus. Asetetaan työryhmä, jossa on nimetty vetovastuullinen. Päätetään, kuinka monta sukupolvea ja sukuhaaraa käsitellään. Jo tässä vaiheessa voi pohtia kuinka paljon sukukirjaa suunnilleen tehdään.
✔ Tiedon keruu
Aloitetaan/jatketaan sukututkimusta, joka sisältää mm. arkistojen ja rekistereiden tutkimista, sukulaisten haastatteluja, vanhojen valokuvien ja dokumenttien keräämistä.
✔ Tietojen järjestäminen
Kerätty tieto tulee organisoida. Useimmiten mennään kronologisesti ja sukupuiden muodossa. Käytetään sukututkimusohjelmistoa, joka auttaa tiedon järjestämisessä ja esittämisessä. Käytetyimpiä ohjelmia ovat Sukujutut tai My Heritage(sis kv ominaisuuksia)
✔ Kuvien ja tekstien digitointi
Skannataan valokuvat, asiakirjat ja muut materiaalit, jotka halutaan sisällyttää kirjaan. Digitointi takaa materiaalin säilymisen ja helpottaa sen käyttöä kirjassa.
✔ Kirjoittaminen
Kirjoitetaan sukujen tarinat, henkilökuvaukset ja muut olennaiset tiedot. Tämä vaihe vaatii sekä tutkimustyötä että luovaa kirjoittamista.
✔ Kilpailuta paino ja taitto
Tässä vaiheessa suunnilleen tiedetään aineiston laajuus ja taittaja osaa arvioida sivumäärää.
✔ Editointi
Tarkistetaan ja korjataan teksti virheiden varalta. Pyydetään mahdollisesti ulkopuolista oikolukua varmistaakseen, että teksti on selkeää ja virheetöntä. Tässä vaiheessa käydään jo taittajan kanssa läpi kirjan rakennetta.
Tilaa kirjalle ISBN-numero.
✔ Taitto ja kannen suunnittelu
Suunnitellaan ulkoasu ja toteutetaan kirjan taittaminen. Taittamisessa teksti ja kuvat muokataan kokonaisuudeksi, joka on helppo lukea ja miellyttävä katsella. Tämä on se vaihe, jossa SulkaSuunnittelu on eniten avuksi. Lopuksi tehdään pdf:t painon antamien aineitovaatimusten mukaisesti.
✔ Painatus
Painopaikka on valittu tarjousten ja muiden vaatimusten perusteella. Aineistojen siirrot valittuun painoon.
Sovitaan toimitustavoista ja -aikatauluista.
✔ Jakelu
Sukukirjan jakelu sukulaisille ja muille kiinnostuneille. Voidaan järjestää sukujuhla tai muu tilaisuus kirjan julkaisun kunniaksi. On myös muutamia arkistoja, joihin sukukirja lähetetään (mm. Kansallisarkisto, Kansalliskirjasto ja maakunta-arkisto). Mikäli sukukirja on alueellinen, myös paikalliset kirjastot ottavat mielellään valikoimaansa.
✔ Päivitys ja ylläpito
Sukukirjan tietoja voidaan päivittää tulevaisuudessa. Tämä vaatii jatkuvaa tiedonkeruuta ja yhteydenpitoa sukulaisten kanssa. Jonkun ajan kuluttua voidaan käydä taas suunnittelemaan uutta sukukirjaa ☺