Valikko Sulje

Sukukirjan taitto – Kaiken mualiman Vihavaiset

Syksyn ja alkutalven mittaan käsissäni oli mielenkiintoinen projekti. A4-kokoisesta kirjasta tuli lähes 500 sivuinen ja 2,5 kg painava. Otavan Kirjapainon painolaatu on uskomattoman hienoa. Tuntuu, että kuvat ovat tarkempia kuin sinne lähetettäessä.

Sukukirjan tekeminen on pitkä projekti, jossa taitto on vain loppuhuipentuma aineiston kokoamisen jälkeen. Tällä kertaa taittaja sai kuitenkin aika lailla vapauksia myös aineiston järjestelyyn. Käytimme pilvipalvelua aineiston järjestyksessä pitämiseen sekä vedosten tarkistamiseen.

Kirja voidaan jakaa kolmeen osaan. Alusta yli 100 sivua on suku- ja historiapalveluja tarjoavan Mennen jäljet -yrityksen tuottamaa. Ari Kolehmainen on selvittänyt kirjaan mm. Vihavaisten juuret geneettisen sukututkimuksen valossa.

Sukuseuran kokoama osuus on jaoteltu sukuhaaroittain ja/tai aihealueittain . Tarinoita on mukava lukea ja kirjassa paljon kuvia. Sukuseuran osuudesta vastasi Mauri Vihavainen ja Kylli Pesonen (o.s. Vihavainen).

Kirjassa on myös sukutaulut, joiden koostamisesta vastasi Jorma Romo.


Iso ponnistus kirja oli kaikille ja oli mukava olla tässä mukana. Ma 18.12. oli kirjan julkistustilaisuus Sulkavalla. Paikalla oli paljon väkeä ja uunituore kirja kiinnosti myös muita kuin Vihavaisten sukua.

Muutama sananen kirjan julkistustilaisuudessa. Vasemmalla olevissa kuvissa kanssani Kylli Pesonen ja Ari Kolehmainen. Kuvaaja: Markku Koivumäki.